Odgovorno klađenje je igranje radi zabave i uspostavljanje ravnoteže između očekivanja, zarade, zabave i suzbijanja ovisničkog ponašanja. Odgovorno klađenje je igranje u trenutku kada imaš novaca, a ne kada trebaš novac, i jasno određivanje prihvatljivog gubitka, tj. koliko smo spremni izgubiti prije nego počnemo sa bilo kojom igrom na sreću. Sudjelovanje u igrama na sreću samo po sebi ne predstavlja problem, no prekomjerno igranje može uzrokovati ovisnost te društvene i socijalne probleme.

 

Pravila odgovornog klađenja

1. Igre na sreću igrajte samo radi zabave. Ako više ne uživate u igri, pitajte se zbog čega nastavljate s igrom?

2. Novac koji izgubite smatrajte cijenom Vaše zabave. Svaki dobitak smatrajte nagradom.

3. Odredite iznos do kojeg planirate potrošiti i ne mijenjajte ga.

4. Odredite koliko svojeg vremena želite odvojiti za igranje igara na sreću i držite se toga. Bez obzira da li u tom trenutku dobivate ili gubite, prekinite i otiđite kada istekne Vaše planirano vrijeme.

5. Očekujte gubitak. Budite svjesni da je vjerojatnost da ćete izgubiti veća od vjerojatnosti da postignete dobitak.

6. Odredite pravilo da ne igrate igre na sreću na kredit. Ne posuđujte novac!

7. Stvorite ravnotežu u svom životu. Igranje igara na sreću ne bi smjelo ometati ili pak zamijeniti Vaše prijatelje, obitelj, posao ili druge aktivnosti.

8. Izbjegavajte lov na izgubljeni novac. Vaši gubici vjerojatno će biti tim veći, što se više trudite nadoknaditi izgubljeno.

9. Ne igrajte igre na sreću kako biste zaboravili ili pobjegli od emocionalne ili fizičke boli. Ukoliko Vam igranje postane više od zabave, to može voditi u probleme.

10. Educirajte se i upoznajte sa znakovima problematičnog igranja igara na sreću. Što više znate, to bolje odluke u svom životu možete donijeti. A lakše možete prepoznati i one kojima je potrebna pomoć!

 

Upitnik samoprocjene

Ovo je popis pitanja preuzetih sa stranice "gamblingtherapy" na koja je potrebno odgovoriti s DA ili NE u svrhu samoprocjene eventualnog prekomjernog sudjelovanja u igrama na sreću.

1. Provodite li previše novca i/ili vremena kockajući?

2. Jeste li prokockali novac potreban za plaćanje računa?

3. Jeste li zbog kockanja riskirali ili izgubili prijatelja ili vezu?

4. Jeste li zbog kockanja riskirali ili izgubili dom ili posao?

5. Imate li problema sa spavanjem zbog svojih problema s kockanjem?

6. Da li kockate kako biste povratili gubitke?

7. Lažete li o tome koliko kockate?

Ukoliko odgovorite potvrdno na tri ili više pitanja, savjetujemo vam da kontaktirate institucije za pružanje pomoći osobama s problemima ovisnosti o igrama na sreću. Podržavamo sigurno i odgovorno klađenje.