esport klađenje eSport klađenje je postalo sastavni dio ponude online kladionica, a već duže vrijeme iz fenomena postaje sve ozbiljniji konkurent najpoznatijim sportovima. Milijuni diljem svijeta prate eSport, a na tisuće gledatelja puni dvorane kada se ekipe bore za pobjedu na CS:GO, LoL ili Dota 2 turnirima. Nagradni fond najvećih eSport turnira je već sada veći nego neka velika sportska natjecanja poput Wimbledona. Teoretski svaka igra sa online i multi-player mogućnostima spada pod eSport, ali po pitanju popularnosti u samom igranju, a tako i u eSport klađenju, izdvojilo se nekoliko igara. Ukratko ćemo ih predstaviti i opisati vam osnovne vrste eSports oklada.

Counter-Strike: Global Offensive je dobro poznata pucačina iz prvog lica gdje se teroristi i counter-teroristi bore međusobno, a cilj je izazvati eksploziju bombe ili ju spriječiti. Mečevi se odigravaju na različitim mapama, kao što su dust2, inferno, mirage ili cache. CS:GO klađenje se ne razlikuje puno od klađenja na druge sportove jer i ovdje imamo dva tima koja se međusobno natječu. Osnovno i najjednostavnije klađenje je na krajnjeg pobjednika meča, a uglavnom su tu još i oklade na pobjednika pojedine mape, broj rundi po mapi, tko će napraviti prvi kill ili hendikep oklade na runde ili mape.

League of Legends je najveća online igra na svijetu u kojoj se dvije ekipe od 5 heroja međusobno bore s ciljem da sruše protivnikovu bazu, Nexus. Najpopularnije LoL klađenje je na konačnog pobjednika, a u ponudi obično još bude ukupan broj killova, hendikep, točan rezultat meča ili koja će ekipa uništiti prvi inhibitor, srušiti prvi toranj, ubiti zmaja ili barona.

Defence of the Ancients 2 je igra gdje se dva tima, Dire ili Radiant, svaki od pet igrača, međusobno bore s ciljem da obrane svoju bazu, Ancient, a unište protivničku. Dota 2 je igra slična LoL ali prilično kompliciranija, a godišnji turnir "The International" je jedan od najvećih eSport događaja na svijetu. Dota 2 klađenje se svodi na pobjednika meča ili pojedine mape, hendikep oklade ili ukupan zbroj killova.

Od ostalih popularnih eSport igara koje kladionice imaju u ponudi za klađenje možemo još spomenuti StarCraft, Overwatch, Hearthstone, Heroes of the Storm, Call of Duty, FIFA i World of Tanks.

Naša preporuka tj. najbolje kladionice za eSport klađenje su; Bet-At-Home i Sportsbet. Za ozbiljnije igrače koji žele ulagati veće novce na eSport turnire, preporuka je kladionica Pinnacle, koja je npr. za finale Internationala 2018. imala limit od ogromnih 250,000$.