bitcoin klađenjeUpute za bitcoin klađenje, kako anonimno kupiti bitcoin i kako ga prodati, bitcoin kartice i moguće opasnosti. Ako želite u sitne detalje saznati što je točno bitcoin predlažemo bitcoin.org ili pročitajte ovaj wikipedia link. Ukratko, bitcoin je digitalna valuta bazirana na matematičkim algoritmima i kriptografiji, možemo reći nova vrsta novca.

Nama je bitnije da vam objasnimo kako stvari funkcioniraju u praksi. Svi vi koji ste do sada već koristili online kladionice zapravo ne bi trebali imati problema oko korištenja bitcoin kladionica jer ste na neki način već upoznati sa prebacivanjem novca, korištenjem online novčanika i procesom samih uplata i isplata. Vrlo sličan je i bitcoin proces, a ono što je besplatno i od ovoga možete krenuti sa bitcoin klađenjem su bitcoin novčanici, listu možete naći na bitcoinwallets. Za pohranu na računalu/laptopu mi smo odabrali "Electrum", a za mobitel "BitcoinWallet". Nakon što instalirate novčanik dobijete u njemu svoju bitcoin adresu i ona vam služi za primanje novca. Primanje/slanje novca je proces u kojem samo upišete Bitcoin adresu i pritisnete tipku "Send" ili pošalji. Mobitel novčanici imaju skraćen proces na način da možete skenirati QR-kod iza kojeg se krije adresa (korisno kod kupovine/prodaje na bitcoin bankomatu).

Sve bitcoin transakcije koje se u svijetu obave se prate na javnoj stranici blockchain ali to ne umanjuje anonimnost bitcoina jer ni jedna transakcija nije direktno povezana sa vašim imenom ili vašom bitcoin adresom. Ovdje se radi samo o potvrdi izvršene transakcije.

Kompletno bitcoin klađenje možemo sažeti u tri točke; trebate kupiti Bitcoin, kladiti se i nakon što nešto zaradite, prodati Bitcoin.

1.Kako kupiti Bitcoin?

- Jedna od rijetkih stranica na kojoj možete vrlo brzo kupiti bitcoin je BitPanda. Bitcoin kod njih možete kupiti pomoću kreditnih kartica (VISA, MasterCard), Skrilla ili Netellera, bankovni transfer, naravno čim prođete potrebnu verifikaciju. Druga opcija za kupovinu bez verifikacije su vaučeri (50/100/500€) koje možete kupiti u bilo kojoj Austrijskoj pošti, a zatim ih na BitPandi pretvoriti u BTC.

- Bitcoin možete kupiti na brojnim bitcoin burzama (npr. slovenski bitstamp.net je jedna od najstarijih i najvećih, postoji hrvatska burza bitkonan.com, a mi smo koristili kraken.com). Stranica howtobuybitcoins će vam predložiti bitcoin burze dostupne za vašu zemlju. Bitcoin burze su dobro rješenje jer u pravilu uzimaju najmanje provizije ali od vas zahtijevaju provjere identiteta slične onima koje ste već prolazili kod online kladionica. Uplate i isplate novca sa bitcoin burzi se vrše bankovnim transferima. Ovdje treba reći da bez obzira na provjeru vašeg identiteta od strane burzi, nakon što kupite bitcoin, trošenje je anonimno.

- Anonimna kupovina bitcoina se može obaviti na bitcoin bankomatima (instaliran u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru), ili na BitPandi preko vaučera.

2.Na što trošiti Bitcoin?

- Jedna od opcija su bitcoin kladionice, vrlo popularne u dijelovima svijeta gdje je online klađenje zabranjeno poput SAD-a, a vrlo vjerojatno će uskoro postati popularne i u Europi jer velik broj zemalja se sprema (ili već jesu) uvesti poreze na klađenje koji će igračima ukloniti i ovako male šanse da nešto zarade. Rješenje su i ako imate problema sa državnim blokiranjem bankovnih transakcija ili kartica. Ipak, najveća količina bitcoina se i dalje vrlo vjerojatno troši na zabranjene stvari unutar dark weba jer anonimnost je otvorila i ta vrata.

3.Kako prodati Bitcoin?

bitcoin karticeOdgovor na ovo pitanje zapravo već postoji u dijelu kako ga kupiti. Dakle nakon što ste oteli kladionicama nešto njihovih bitcoina, prodati ih možete na brojnim bitcoin burzama ili bitcoin bankomatima. Druga opcija su Bitcoin kartice sa kojima možete kupovati po dućanima ili podizati novce na bilo kojem bankomatu, naša preporuka je Wirex.

Ono što treba znati kao moguće bitcoin opasnosti kod korištenja su da ako pri procesu slanja/primanja krivo upišete bitcoin adresu nemoguće je te bitcoine spasiti. Može se desiti da ako uplaćujete mobitelom preko QR-koda kojeg skenirate na web stranici, slika ne odgovara bitcoin adresi jer je web preglednik povukao neke stare podatke. Problem se unaprijed riješi reloadom (učitavanjem stranice). Drugo, obavezno radite backup novčanika jer u slučaju da vam se nešto desi sa računalom ili mobitelom bez backupa ih ne možete vratiti. Treća stvar je činjenica da se bitcoin prodaje na burzama, cijena mu ovisi o zakonu ponude i potražnje ali i o špekulantima koji svojim postupcima dižu i spuštaju cijenu u velikim skokovima. Tako može ispasti da vi poduplate bitcoine na kladionici ali on izgubi na vrijednosti koju ste platili pri kupovini i na kraju imate još manje. Isto tako se može desiti da cijena poraste i onda ni krivi ni dužni imate puno više nego ste to svojim klađenjem napravili. Dobar tajming puno znači kod kupovine i prodaje bitcoina. Još bitcoin savjeta možete naći na bitcoin need-to-know.

Što se tiče sigurnosti samih bitcoin kladionica treba znati da za sada nisu sve regulirane od strane državnih institucija ali vidjeli smo na primjeru FullTilt ponzi scheme da reguliranost nije garancija sigurnosti. Bitcoin kladionice funkcioniraju ponajviše na povjerenju samih igrača i razmjeni iskustva, a korisnika je svakim danom sve više. Ove kladionice su novost, postoje tek nekoliko godina i naša su preporuka za rekreativne igrače (recimo oni koji na klađenje troše do 200€ mjesečno). Oni ozbiljniji neka ipak provjere listu kladionica koje mogu naći na stranici najbolje online kladionice jer neke od njih postoje i uspješno služe online igrače već 20-ak godina. Bitcoinom možete uplatiti na Skrill ili Neteller, a onda u neke od navedenih najboljih i najsigurnijih online kladionica.

Ako trebate bilo kakvu pomoć u vezi bitcoin klađenja, imate neki problem ili samo želite podijeliti sa nama svoje bitcoin iskustvo javite se preko kontakt stranice.